College nieuws

nieuws en nieuwtjes

World Food Safety Day 2021 webinar

Ruim 80 collega's volgden op 7 juni het webinar in het kader van Word Food Safety Day 2021.

Onze IG Maarten Ruys opende de middag en gaf het belang aan van Het College als vakvereniging binnen de groep inspecteurs in brede zin. Hij memoreerde dat we al ruim 97 jaar bestaan en hoopte dan we het 100-jarig bestaan (18-04-2024) met een nieuwe IG op een mooie manier zouden vieren. Hij wenste ons een mooi webinar toe.

Codex Alimentarius

Het werd inderdaad een interessante middag waar Ana Viloria van het Ministerie van VWS ons meenam in de wereld van de Codex Alimentarius. Uit haar verhaal bleek duidelijk dat alle landen een stem hebben in het opstellen van normen die betrekking hebben op voedselveiligheid. Sinds 1995 zijn Codex standaards de internationale referentie voor de harmonisatie van de internationale handel onder de SPS- en TBT/WTO-overeenkomsten.

 

DNA als bewijs

Vervolgens kwam een bevlogen verhaal van Coen van der Weijden, onze NVWA CSI microbioloog die onderzoekt maar ook toepast hoe je met het inzetten van DNA-onderzoek bij het toezicht duidelijkheid kan krijgen over oorzaak en gevolg bij de zoektocht naar besmettingshaarden en uitbraken. Coen slaagde erin op een aansprekende en begrijpelijke wijze deze gecompliceerde materie aan ons uit te leggen.

In het kader van “Wist je dat” dat het DNA van de mens onderling maar 0,1% verschilt en dat we maar 2,5% verschillen van een muis? Goed, via wat bruggetjes en voorbeelden kwam Coen aan bij de DNA-technologie die met signalen van WFSR (Wageningen Food Safety Research), en  met gebruik van zogenoemde Whole Genome Sequencing-analyse van monsters en swaps die zijn ingezet bij de bronopsporing van listeria-besmettingen in meerdere zaken duidelijk een verband gelegd kon worden tussen de geproduceerde waren en mensen die ziek waren geworden.

Superfoods

Last but not least hadden we nog een internationale spreker te gast, namelijk prof. dr. Ulrich Nöhle, honorar-professor verbonden aan de TU Braunschweig. Hij geeft oa lezingen over kwaliteitsmanagement in de industriële voedselproductie en is getuige-deskundige in rechtzaken in Duitsland. Voor ons had hij een presentatie gemaakt waarin hij ons meenam in de wondere wereld van superfoods cq. novelfoods en hoe door framing van deze producten en ingredieneten de consument (die het zich kan permitteren) zichzelf voor de gek laat houden met dure sapjes en plantjes, nootjes en zaden, terwijl er voor veel daarvan net zo gezonde, veel goedkopere (lokale) maar helaas wat minder trendy producten te koop zijn. Blingbling Food! 

Vragen

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je terecht bij Riny Denissen, Frits Schoenmaker of Lieneke Hoonhorst-Groenewold

project van Bureau Inspectieraad over het vak van inspecteur: project Kritische Beroepssituaties (KBS)

De Inspectieraad is voor een project op zoek naar situaties waarin het echt aankomt op het inschattingsvermogen van jou als inspecteur. Die momenten waarop je onmogelijk terug kunt vallen op routine en protocollen. Dat noemen we de kritische beroepssituaties. Het idee is dat alle KBS'en bij elkaar een heel mooi beeld geven van het vak van inspecteur en diens professionaliteit.
Wij bespreken deze KBS'en in interviews met inspecteurs van diverse inspectiediensten. In totaal worden er ongeveer 30 van dit soort gesprekken gevoerd, telkens met groepjes van ongeveer 5 inspecteurs.
Wij maken op basis van de interviews verhalende beschrijvingen van de kritische beroepssituaties. Deze verhalen kunnen gebruikt gaan worden voor leeractiviteiten, professionalisering, en wellicht ook beleidsvorming gericht op vakmanschap.
Wij zijn nog dringend op zoek naar gepassioneerde inspecteurs die hun professionaliteit willen delen.

Kijk op Pleio intranet bij project-kritische-beroepssituaties-gaat-2e-ronde-in

Hoe denken Europeanen over voedselveiligheid

EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden.

Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld in de punten waarop Nederlanders van andere Europeanen verschillen. Voor 22% van de Europese burgers is voedselveiligheid de belangrijkste factor bij het kopen van een voedselproduct, terwijl nog eens 43% het als minder belangrijke factor meeweegt. Andere zaken die zwaar meewegen zijn: waar het vandaan komt, wat het kost en hoe het smaakt. Voedzaamheid komt gemiddeld pas op plek vijf. Nederlanders vormen een uitzondering: als enige gaven Nederlandse respondenten voedzaamheid als belangrijkste overweging bij het kopen van een product.

Bewustzijn

Europeanen zijn zich relatief goed bewust van voedselveiligheidskwesties, zegt het rapport. Van een flinke reeks voedselveiligheidskwesties zei een aanzienlijk deel van de respondenten wel eens gehoord te hebben, van allergische reacties tot dierziekten, chemische vervuiling of genetische modificatie. Niet verrassend is dat Nederland daarbij bovenaan staat; van vrijwel iedere kwestie heeft de gemiddelde Nederlander wel iets gehoord. Europeanen maken zich vooral zorgen over sporen van antibiotica, hormonen en steroïden in vlees (44%) en pesticiden (39%).

Wel opvallend: 43% van de respondenten is het eens met de stelling dat voedsel tegenwoordig vol schadelijke stoffen zit. Vooral in bijvoorbeeld Frankrijk en Kroatië bestaat weinig vertrouwen in voedsel; meer dan 60% van de respondenten uit die landen waren het met de stelling eens. In Nederland was dat slechts een derde.

Vertrouwen

Respondenten werd ook gevraagd wat zij betrouwbare bronnen vonden voor informatie over voedselveiligheid. Vooral wetenschappers kwamen er goed vanaf: 82% van de Europeanen zegt informatie van hen te vertrouwen. Dat is een stijging ten opzichte van de enquête in 2010, toen dat nog maar 72% was. Vreemd genoeg is er dan weer geen meerderheid voor de stelling dat wetenschappelijk advies over veiligheidsrisico’s niet wordt beïnvloed door politieke of commerciële belangen. Slechts 21% is het met die stelling eens.

Nederlanders hebben relatief veel vertrouwen in de wetenschap, consumentenorganisaties en nationale en Europese autoriteiten. Er is relatief weinig vertrouwen in de voedingsmiddelenindustrie, als het gaat om informatie over voedselrisico’s. Voor de industrie valt er dus nog wel wat te winnen in ons land.